2008-03-20

Min första "läxa" på komvux

Jag vet att det kanske inte är världens roligaste att läsa men jag har ändå bestämt mig för att publicera mina skoluppgifter i min lilla blogg. (Kanske gör ett undantag med matteuppgifterna :P ) Och min allra första "hemläxa" var att göra upp en studieplanering över de kommande veckorna och prata lite om mina framtida mål och varför jag valt att läsa på distans och vad man ska göra för att klara distansstudier etc etc.


So here it is:

Studieförberedelser
Mina framtida mål (kortsiktigt och långsiktigt)
Jag har under hela min gymnasietid sagt att jag inte ska börja plugga direkt efter studenten, och anledningen till det har helt enkelt varit för att jag inte vetat vad jag vill göra i framtiden. Nu har det gått snart ett år och jag har fortfarande ingen aning om vad jag vill, men jag vet att när jag en dag tagit reda på det så vill jag kunna välja den utbildning som passar mig bäst utan att behöva oroa mig för ofullständiga betyg.
Anledningen till att jag måste läsa på komvux överhuvudtaget är för att jag inte har grundläggande behörighet för högskolestudier; jag har inte Godkänt i 90 % av mina gymnasieämnen. Tekniskt sett så behöver jag bara få Godkänt i 300 poäng till för att bli behörig, men nu när jag har fått en chans att höja mina betyg så ska jag göra det så gott jag kan. Alltså satsar jag på minst Väl Godkänt, förhoppningsvis Mycket Väl Godkänt, i alla ämnen jag kommer läsa på komvux.

Att läsa på distans (fördelar och nackdelar)
När jag först började fundera på att gå på komvux så valde jag bort att läsa på distans. Jag var osäker på om jag hade disciplinen att klara av att läsa ett ämne själv som jag hade haft såna svårigheter med tidigare. Men när jag sökte in så var distansstudier det enda alternativet där jag kunde börja studera på en gång så jag bestämde mig för att försöka.
Fördelen med att läsa på distans är att man har mycket mer frihet än normalt. Man kan bestämma själv när och var man vill studera, och man kan själv lägga upp ett eget schema som man trivs med. Men som alltid så kommer frihet med ett visst ansvar och man måste nu själv se till att man håller sig till planen och inte kommer efter i studierna. Jag tror distansstudier är ett bra sätt att lära sig ta ansvar och fixa saker själv. Nu kan man inte längre gå och fråga sin lärare vid minsta lilla problem, istället får man lära sig att arbeta runt det och ta hjälp av andra informationskällor, (man kanske till och med lyckas lösa problemet på egen hand utan att ta hjälp av någon/något).
Allt som allt tror jag det kommer bli en bra erfarenhet att läsa på distans, och även om det inte var mitt förstahandsval så tror jag att det kommer gå bra.

Schema (flexibelt)
Inlämningsdatum: Matematik E – 4:e april, 18:e april, Svenska C – 2:a maj, 16:e maj
Jag vill inte sätta fasta tider på mina lektioner/studietimmar för jag är inte säker på att jag kommer kunna hålla dem. Jag håller på att ta körkort just nu och även om jag för tillfället bara kör två förmiddagar i veckan så kan det komma att ändras både till det bättre och till det sämre. Jag har också ett nytt jobb på gång och som alltid så är allting lite osäkert i början och det kan ta ett par veckor innan jag kommer in i det ordentligt. Mitt mål just nu är att hålla mig till schemat så mycket som möjligt, och kan jag inte det så ska jag ändå se till att läsa minst tolv timmar i veckan.

Ergonomi
Att läsa på distans innebär att man kommer att tillbringa en hel del tid framför datorn och då kanske det är läge att börja tänka på hur man ska sitta för att kroppen ska må som bäst. Det tär precis lika mycket på kroppen och musklerna om man sitter i en och samma ställning flera timmar i rad, som det gör för en som utför ett fysiskt tungt, ensidigt arbete. Bara en sån liten sak som stolen du sitter på kan avgöra om du kommer orka jobba i 30 minuter eller i tre timmar och 30 minuter. (Det här är ännu en fördel med att läsa på distans; man tvingas inte längre sitta på den hårda trästolen vid den låga bänken som skolan valt ut åt en, istället kan man själv välja ett passande ställe med en bra sittplats, där man trivs och kan arbeta i lugn och ro.)
Ett bra ställe att sitta på är en plats där du har en stol som ger dig ordentligt med stöd i svanken så att du får en avslappnad hållning i axlarna. I och med det får du genast en bättre hållning och slipper oroa dig för onödig värk i rygg/nackmusklerna Sen att stolen och skrivbordet har bra höjd i förhållande till varandra är också viktigt; du ska kunna sitta med armarna i 90º. Du bör även se till att fötterna når ner till golvet, för även om man inte använder dem särskilt mycket när man sitter vid ett skrivbord så hjälper de till att ge stöd åt resten av kroppen. Självklart blir man alltid lite stel efter att ha suttit på en och samma plats en lång tid, då är det bara att ta en kort rast; gå runt och sträck på er eller ta en nypa frisk luft. Det är allt som behövs för att man ska få förnyad energi.
Ljuset är också bra att tänka på när man vet att man ska sitta och läsa eller skriva en längre tid. Sitter man i ett rum med dunkelt ljus så känner man ganska snart att det börjar bli tungt att läsa och ögonen börjar kännas trötta. När man sitter vid en dator är det speciellt viktigt att det är ljust i rummet, annars kan det starka ljuset från skärmen irritera ögonen och orsaka huvudvärk. Men man måste ändå vara försiktig med ljuset eftersom man inte vill ha en massa reflektioner i skärmen som ligger och stör. Det samma gäller när man sitter och skriver vid ett skrivbord, då vill man inte ha en massa skuggor från lampan som irriterar.

Det här med ergonomi och arbetsmiljö är jätteviktigt om man vill få ut mesta möjliga av en arbetssituation, oavsett om man arbetar på ett kontor på ett stort företag eller om man, som nu, ska sitta hemma och studera på egen hand. Att hitta en skön ställning med bra belysning kommer hjälpa en otroligt mycket på vägen och jag kommer definitivt anstränga mig för att få det så bekvämt som möjligt.

Inga kommentarer: