2009-01-10

The Changeling

Här är ännu en film som visar hur bra Clint Eastwood är när han jobbar bakom kameran. Precis som med Mystic River och Million Dollar Baby så har han här lyckats skapa en historia som påverkar en mer än vad man skulle vilja. Och det faktum att filmen är baserad på en verklig historia gör att man inte riktigt lyckas skaka av sig känslan av obehag när eftertexterna börjar rulla. (Jag jämför den med känslan man fick efter att man sett Jack Nicholson få sin chock-"terapi" i Gökboet.)
Sen kan jag kan inte annat än hylla Angelina Jolies insats som huvudrollen i The Changeling. Istället för de udda, viljestarka kvinnorollerna vi är vana att se henne i, spelar hon här stereotypen av en kvinna i 20-talets Amerika. Hennes tolkning av mamman som vägrar ge upp kampen för sin son är otrolig och det skulle inte förvåna mig om hon står med på listan över de Oscarsnominerade för bästa kvinnliga huvudroll.
-
Om ni inte förstått det än så tycker jag definitivt att ni ska se den här filmen. Clint Eastwoods filmer har en tendens att beröra en på ett sätt som inte många andra filmer kan. Jag skulle även vilja passa på att rekommendera hans Mystic River som är en av de bästa filmer jag nånsin sett. Om han fortsätter i den här stilen så kommer han snart ta över platsen som min favoritregissör (som just nu upptas av ingen annan än vår egen Lasse Hallström).

1 kommentar:

Anonym sa...

Den ska jag också se. Den heter Changeling även på svenska. Jag vet att jag sa något annat när vi pratade sist.

Ha det bra så hörs vi senare.
mamma